DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Recepty
Anglické brambory



750 g syrových brambor
1 červenou papriku (ne kapii!)
1 svazek naťových cibulek

250 g anglické slaniny
4 lžíce oleje
sůl, pepř
4 vejce
kadeřavou petrželku

Brambory, papriku a naťové cibulky nakrájíme plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a dáme rozpustit. Pak ji z pánve vyjmeme a dáme stranou. Ve slaninovém výpeku zahřejeme 2 lžíce oleje. Přidáme plátky brambor, které opékáme za stálého obracení zhruba 15 minut dozlatova. Přidáme cibulku, papriku i anglickou slaninu , trochu nasekané petrželky a přibližně 5 minut spolu s bramborami podusíme. Podle chuti osolíme a opepříme. Mezitím si uděláme volská oka. Pečené brambory podáváme s volskými oky, posypané petrželkou.

 

 Plněná broskev



1 bal. krabích tyčinek
1/2 cibule
2 vejce na tvrdo
4-5 lž. majonézy
kompotované broskve
sůl
pepř
šlehačka ve spraji

Cibulku, vařené vejce a krabí tyčinky nakrájíme na drobno, přidáme majonézu, osolíme a opepříme. Směsí plníme kompotované broskve a zdobíme šlehačkou.

 

Babiččina smažená jablíčka


2-3 větší jablka
400 ml mléka
3 vajíčka
hladká mouka
olej na smažení
vanilkový pudink
vanilkový cukr šlehačka na zdobení

Oloupaná jablka nakrájíme na kolečka a vyloupneme jádřince.Připravíme si lívancové těsto a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. V tomto těstě pak obalujeme kolečka jablek a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji.Připravíme vanilkovou omáčku z pudinku, který rozmícháme ve větším množství mléka tak, aby byl řidší a osmažená jablíčka na talíři přeléváme touto omáčkou. Zdobíme šlehačkou.

 

 Karamelový dort

6 vajec
200-240 g cukru krupice
(dle velikosti vajec)
200-240 g hrubé mouky
(dle velikosti vajec)
kondenzované mléko -salko

300 g másla
vyloupané mandle

Korpus: vejce, cukr a polovinu mouky vyšleháme elektrickým šlehačem. Za stálého šlehání přidáme zbytek mouky, nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme.
Krém:
den předem vaříme 2 hodiny konzervu kondenzovaného, slazeného mléka. Druhý den ho vyšleháme s máslem do krému.
Korpus rozkrojíme, namažeme uvnitř i zvenku krémem a zdobíme oloupanými, spařenými a opraženými mandlem
i.

 

Nanukové řezy

 

5 vajec
200 g
cukru

250 g
polohrubé mouky

150 ml vody

prášek do pečiva,

150 g
  vlašských ořechů

1 l
mléka
3 vanilkove cukry
250 g másla
čokoládová poleva (ledové kaštany)

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku a ořechy, prášek do pečiva a trochu vody. Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech. Mezitím si připravíme náplň: Uvaříme pudink ze 3 balíčků vanilkového pudinku a 1 l mléka a necháme vychladnout. Vychladnutý pudink rozmixujeme s kostkou másla. Na přípravu polevy použijeme 3 ledové kaštany, které rozpustíme s máslem. Upečený korpus potřeme náplní, uhladíme a polijeme čokoládou a dáme do lednice ztuhnout.

 Ovesné kuličky

150 g rostlinného tuku
100 g cukru
1 vanilkový cukr

150 g ovesných vloček
3 lžíce kakaa

Všechny přísady smícháme, dobře vypracujeme a v dlaních tvoříme malé kuličky. Obalíme v kokosu, seznamových semínkách, mletých vlašských ořechách. Vložíme do papírových košíčků a necháme ztuhnout v chladu.

 

Ženská pomsta

6 rohlíků
50 g másla
100 g rozinek
250 g tvarohu
50 ml mléka
4 bílky
4 jablka

100 g ořechů
250 ml šlehačky
cukr
rum
skořice

Do vymazané zapékací mísy naskládáme kolečka z rohlíků, zalijeme je rozpuštěným máslem, pokapeme rumem,  posypeme oloupanými, nakrájenými jablky, skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Tvaroh rozmícháme s trochou mléka a s cukrem a vmícháme do něj ušlehaný sníh z bílků. Tuto směs navršíme na jablka a dáme zapéci do trouby. Hotové zdobíme šlehačkou a sypeme skořicí.

 

Bleskový guláš

400g masa na minutku
1plechovka fazolí
1 velkou cibule
2 stroužky česneku
pepř
gulášovou kostku
majoránku
sůl
olej
kečup

Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku. Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme. Na konec přidáme majoránku.

 

Švestková omáčka

 
sušené švestky
perník na strouhání
červené víno
mandle


Omáčku si připravíme takto:  švestky vaříme ve víně a pomalu redukujeme. Obsah zredukovaný na polovic zahustíme nastrouhaným perníkem a přidáme mandle.

 

Žampiónová omáčka

 
500 g vařeného hovězího
60 g oleje 
60 g hladké mouky
500 ml vývaru z masa
150 ml smetany

50 g másla
200 g čerstvých žampiónů
1 cibule
sůl
ocet

V kastrolu  zpěníme na oleji cibulku,  přidáme mouku, orestujeme a zalijeme vývarem. Rozšleháme a vaříme přibližně 20 minut. Na závěr zjemníme smetanou, dochutíme, vložíme na másle podušené žampiony a krátce povaříme.

 

hořčicový přeliv

3 lžíce hořčice
5 lžic sezamového oleje
3 lžíce medu
citronová šťáva
sůl, pepř

 

Grepový salát se šunkou

2 větší grepy
l hlávkový salát

200 g šunky
100 g majolky
2 pol. lžíce smetany

50 g nesolených mandlí
1/2 čaj. lžičky másla
sůl, bílý pepř, paprika
petrželka

Grepy omyjeme a příčně překrojíme na půlku. Vyjmeme dužinu a nakrájíme ji na kostky. Přidáme nakrájenou šunku. Z majolky, smetany, soli a pepře vymícháme dresink a ten nalijeme na salát a vše dáme vychladit. Mandle spaříme, oloupeme a opražíme na másle. Poté listy hlávkového salátu vyložíme půlky grepu a takto připravené misky plníme salátem, zdobíme mandlemi, sypeme paprikou a petrželkou.

 

Salát z krabích tyčinek

balíček krabích tyčinek
sterilovaný celer – kostičky steril. broskve
majonéza
šťáva z broskvového kompotu
citr. Šťáva

Krabí tyčinky nakrájíme a smícháme s nakrájenými broskvemi a celerem. Přidáme majonézu a dochutíme šťávou z komp. broskví a citr. šťávou. Na ozdoben použijeme petrželku.

 

Ovocný salát s medem

 

1 jablko
1 pomeranč
1 banán
1 mandarinka
1 kiwi
1 hrozen vína
2 kysané smetany
(ovoce může být jakéhokoliv druhu)
rozinky, včelí med, vanilkový cukr

Ovoce oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Kysanou smetanu osladíme, přidáme trochu vanilkového cukru a zamícháme. Přidáme rozinky a nalijeme na připravené ovoce, promícháme a dosladíme podle chuti medem.

 

Italský salát

 

2 sáčky rýže
olivový olej
1 okurka
4 rajčata

200 g měkkého salámu
100 g tvrdého sýra
sůl
pepř

Uvařenou rýži za tepla prolijeme olivovým olejem, nakrájíme zeleninu, salám a sýr, salám orestujeme a vše smícháme s rýží. Osolíme a opepříme a dáme vychladit.


 Dejdyho salát

 
3 mini rajčata
6 bejby karotek

zelené olivy

červené fazole

krájený parmezán

žampióny

čínské zelí

vlašské ořechy

olivový olej

salátové koření

Zeleninu pokrájíme, přidáme zelené olivy, červené fazole, žampióny, krájený parmezán, čínské zelí a vlašské ořechy. Vše promícháme a jemně přelijeme olivovým olejem. Dle chuti okořeníme a podáváme.

 

Čočkový salát s uzeninou

 

25 dkg čočky
10 dkg cibule
10 dkg uzeniny
10 dkg nakrájené sladkokyselé okurky
1 červená paprika
3 vejce
2 rajčata
sůl
pepř
olej
citrónová šťáva 


Namočenou čočku uvaříme a necháme vychladit. Do mísy zamícháme vajíčka, papriku, rajčata, okurky, cibulku, osmaženou zeleninu a vmícháme čočku. Zakápneme olejem a dochutíme  solí, pepřem a citr. šťávou. Kdo má rád saláty s majonézou, lze ji vmíchat do salátu místo oleje.

 

Švýcarský řízek aneb jídlo, které zvládne každý

 
4 kuřecí řízky,
4 plátky šunky,
4 plátky anglické, slaniny,
4 plátky plátkového sýra,
hladká mouka,
vajíčko,
strouhanka,
olej,
citron,
hlávkový salát
                                           

Řízky naklepeme,osolíme,poklademe plátek šunky,sýra a anglickou slaninu,zabalíme do kapsičky, zašpejlujeme jehlou,dále obalujeme jako řízek v hladké mouce,vajíčku a strouhance.Na pánvi si rozpálíme olej a smažíme dozlatova.

 

Radioaktivní kuře

 

2 kuřecí prsa
kari koření
pórek
smetana
ananasový kompot
široké špenátové nudle
čerstvý zázvor
bílý pepř
sůl
olej

Kuřecí maso naložíme nejlépe přes noc do marinády připravené z oleje, kari koření, soli, pepře a trošky nálevu z ananasového kompotu. Naložené maso zprvu prudce opékáme na pánvi. Poté stáhneme plamen a přidáme pórkovou nať pokrájenou na nudličky. Po chvíli přidáme bílou část pórku krájenou na kolečka, lžičku kari a zalijeme smetanou. Dusíme až do zhoustnutí. Nakonec přidáme ananas a vše prohřejeme. Podáváme v hnízdě ze širokých špenátových nudlí uvařených s kouskem zázvoru.

 

Masové kuličky s nivou


700 g mletého masa
100 g nivy
1 cibule
1 vejce
lžíce kečupu
sůl
pepř
olej

K mletému masu přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, vejce, kečup, sůl a pepř. Vše promícháme. Na kostky nakrájenou nivu obalujeme masovou směsí. Připravené kuličky smažíme na oleji a dopečeme v troubě.

 

Vepřové kotlety na lučině

 

4 vepřové kotlety bez kostí
2 sáčky předvařené rýže
sušené hříbky
mléko
1 až 2 lučiny
rostlinný olej
sojová omáčka
cibule
sůl
pepř
polévkové koření


Nejprve začneme tím, že namočíme sušené hříbky do mléka.Mezi tím si dáme vařit sáčkovou rýži, připravíme skleněnou zapékací mísu, do které dáme nakrájenou cibuli, na ní pak naskládáme okořeněné vepřové kotlety, přes ně přelijeme nasáknuté hříbky i s mlékem, na vrch kotlet dáme kousky lučiny, pokapeme sojovou omáčkou, takto připravené kotlety přiklopíme a cca 40 minut v troubě zapečeme.

Losos se zeleninovým salátem

 

4 steaky z lososa
15 dkg anglické slaniny
cibule
pažitka
olej
rajčata
lžíce worchestru
lžíce hořčice
čerstvý libeček, bazalka, rozmarýn
máslo
citrón

Lososa pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, potřeme hořčicí, worchestrem a. půl hodiny necháme v chladu uležet. Smícháme na kolečka pokrájenou cibuli, anglickou slaninu, pažitku a ostatní bylinky, osolíme a rozmixujeme na jemnou pastu. Lososa opečeme na oleji a vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Poklademe pastou a zapečeme.

Podáváme se zeleninovým salátem, který si připravíme z ledového salátu, rajčat, kozího sýra, sušených brusinek, olivového oleje, rýžového octa a tzaziky koření.

 

 Arašídová polévka – sopa de maní


3 hovězí žebírka
4 brambory

100 g hrášku
100 g zelených bobů
200 g mletých arašídů
2 cibule
2 rajčata
2 stroužky česneku
sůl
kmín
oregáno
mleté žluté chilli papričky
petrželka
olej

Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme, spaříme a oloupeme rajčata a orestujeme nakrájený česnek.

Dáme vařit vodu a těsně před varem do ní vložíme maso. Pak přidáme sůl, oloupaná rajčata, orestovanou cibulku, kmín, oregano,chilli a orestovaný česnek. Nakonec vmícháme mleté arašídy. Vaříme dokud maso nezměkne a pak přidáme boby, hrášek a brambory. Vaříme dokud nezměknou. Na talíři sypeme sekanou petrželkou.

 

Dědova polévka a smažená sýrová kolečka

100 g másla
50 g hrubé mouky
50 g krupice
2 vejce
1 mrkev
sůl
polévkové koření
nové koření
hřebíček
bobkový list
zelená petrželka


sýrová kolečka:

200 g eidamu
2 vejce

100 g strouhanky
sůl
olej

Z tuku, mouky a krupice připravíme jíšku. Přidáme vejce a necháme ho srazit. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a strouhanou mrkev. Vaříme asi 15 min. Dochutíme polévkovým kořením a sekanou petrželkou.

Sýrová kolečka:
Sýr ustrouháme na hrubším struhadle, přidáme vejce, strouhanku a zpracujeme. Vytvoříme váleček o průměru 4-5 cm a nakrájíme kolečka. Řeznou plochou je obalíme ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji.

 

Staročeská hrstková polévka s plackami

2 ks cibule
2 ks mrkve
3 ks petržele
1 ks celer

200 g bílých fazolí
200 g hrachu
200 g čočky
4 ks větších brambor

100 g sušených hub
4 stroužky česneku4 lž hladké mouky
olej
sůl
pepř
kmín
majoránka
polévkové koření

Placky:
4 uvařené brambory
1 vejce
4 lž polohr.mouky
sůl
sádlo na opečení

Luštěniny a houby namáčíme. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kmín a nakrájenou zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme vařit. Přidáme hrách, čočku, fazole a houby. Pak přidáme nakrájené brambory.  Dochutíme česnekem, majoránkou, polévkovým kořením a povaříme.

Placky:
Brambory rozmačkáme, smícháme s vejcem, moukou a z těsta tvoříme placky, které smažíme na sádle.

 

Pizza – Natálčino tajemství




100g šunky
kečup
česnek

100 g sýru eidam
špenát
koření na pizzu

těsto:
droždí
1kg hladké mouky
cukr
sůl
olivový olej
voda

Do hladké mouky přidáme droždí, olivový olej, cukr, sůl, vodu a mixujeme. Postupně přidáváme podle hustoty mouku a vodu. Těsto necháme odpočinout, poté rozdělíme na bochánky a vyválíme. Potřeme směsí z rajčat, posypeme oregánem, poklademe šunkou, slaninou, sýrem a spařeným salátem. Ozdobíme tymiánem.


Fusilli s prošuto šunkou

 
Fusilli (1 balík)
150 g sýru (niva)
1 smetana
kari koření
1 cibule
pórek
prošuto - panská šunka
parmezán
olivový olej

Uvaříme těstoviny, cibulku nakrájíme a osmahneme na oleji, na to pak nalijeme smetanu, přidáme rozdrobenou nivu, okořeníme kari kořením, mícháme , pak odstavíme. Na vedlejší pánvičce osmažíme pokrájenou prošuto šunku, omáčkou ji zalijeme. Povaříme. Na talíře rozdělíme uvařené fusilli, přelijeme omáčkou s prošuto šunkou, ozdobíme pokrájeným pórkem a podáváme.

 

Chalupářské těstoviny

 

½ kg barevných těstovin
cuketa
paprika
kukuřice
uzenina
olej
sůl
pepř
sýr
bylinky
koření

V pánvi na dvou lžících oleje osmahneme uzeninu. Poté přidáme zeleninu a lehce orestujeme. Po chvíli přidáme uvařené těstoviny, promícháme, dochutíme solí a pepřem a na závěr posypeme sýrem.

 

Uklízeččiny těstoviny

Kuřecí maso
Těstoviny
polívkové koření
1 lžíce oleje
zelenina
5 sýry (stačí mazlave)
1 šlehačku

Uvařit těstoviny!

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a dáme do mísy a zamícháme s jednou lžící polívkového koření,jedna lžíce oleje a přidáme zeleninu. Na pánvi orestujeme. Nakonec přidáme šlehačku a sýry a vše necháme provařit a je hotovo.


Lasagne se sýrem, špenátem a houbami

 

1 kg listového špenátu
500 g žampiónů
1 středně velkou cibuli
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje
strouhaný muškátový oříšek
9 plátků lasagne
200 g sýra ricotta
2 vejce

Bešamelová omáčka:
75 g másla
60 g hladké mouky
750 ml mléka
250 ml zeleninového vývaru z kostky,
1 bobkový list,
1 větvička rozmarýnu
strouhaný parmazán
sůl
pepř

 
Z máslové jíšky, mléka, vývaru a koření uvaříme hustou bešamelovou omáčku do které na konec zamícháme strouhaný parmazán. Vejce vyšleháme spolu se sýrem ricotta a připravíme si spařený špenát, restovaný na pánvi s opečenou cibulí a česnekem, ochucený solí a pepřem. Stejně tak orestujeme i pokrájené žampiony. Do zapékací mísy pak tvoříme vrstvy z dílčích surovin proložené lasagni a to tak, že nejprve podlijeme trochu bešamelu, pak položíme plátky lasagní, potřeme sýrem, poklademe špenátem a žampiony a opět lehce zalijeme bešamelem. Položíme další vrstvu lasagní a vše opakujeme, s tím, že navrch přidáme bešamel a žampiony. Zvolna zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.



Těstoviny Frutti di a mare

Ploché špagety
3 cibule
olivový olej
česnek
koření na steak
drcený zelený pepř
suché bílé víno
strouhaný parmazán
mražené plody moře (velký sáček 1,5kg)

Nejprve dáme vařit těstoviny. Ve vysoké hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, osmahneme nasekanou cibulku, na to dáme rozmražené plody moře, osmahneme, postupně přidáme bílé víno, koření, sůl, pepř a nakonec česnek. Vše smícháme s uvařenými špagetami a podáváme.

Osvěžení z velkého džbánu

 
Miska mražené ovoce lesní i zahradní
0,5 l. studeného mátového čaje s cukrem nebo medem
0,5 l. citronové limonády
Lístky máty
Lžíce skořicového cukru
Řezy oloupaného citronu

Do džbánu vložíme zmrazené ovoce a zalijeme ho studeným mátovým čajem, zamícháme a necháme chvíli stát. Potom dolijeme citronovou limonádu. Do misky vložíme několik mátových lístků, posypeme je skořicovým cukrem a zlehka třeme. Nakonec přidáme menší kousky nakrájené z loupaného citronu, vše promícháme a přidáme do džbánu s limonádou.


Skromný štrúdlík

 

400 g hladké mouky
250 g tuku
sůl
1 vajíčko
0,2 l vody
jablka
mrkev
rozinky
skořice
dětské piškoty

 
Z mouky, tuku, vajíčka, vody a soli vypracujeme na vále těsto na necháme ho asi čtvrt hodiny odpočinout. Mezitím nastrouháme stejný poměr jablka, mrkve, promícháme s povařenými rozinkami, skořicí a špetkou soli. Odpočinuté těsto rozválíme  na tenkou placku a tu rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme mít malých štrůdlíků.Těsto posypeme drcenými piškoty, které udělají výsledný moučník křupavějším, rozprostřeme náplň, zavineme a upečeme.


Buchta snů se skořicí

4 vejce
5 dkg cukru
1 dcl oleje
1 dcl vlažné vody
1 dkg polohrubé mouky
1 PDP

Vejce utřeme s cukrem a dáme zbytek surovin. Těsto nalijeme do vymazaného plechu. Mezitím uvaříme do 1 l mléka do něj dáme 2 kakaové pudinky a 2 lžíce cukru.Poté lžící klademe na těsto cik cak a dáme péct. Po upečení necháme placku vychladnout. Připravíme 2-3 kysané smetany, 1 lžíci cukru a buchtu tím potřeme. Nakonec posypeme celou skořicovým cukrem. Dame do lednice pro lepší stuhnutí smetany.


Polévka z tvrdého sýra


plátek tvrdého sýra
půl hrnku strouhanky
1 lžíce másla
4 hrnky hovězího vývaru
1 vejce
sůl
pepř
petrželka

Strouhanku osmažíme na másle, přidáme strouhaný sýr a vše zalijeme hovězím vývarem. Necháme povařit, pak polévku zahustíme vejce. Podle chuti osolíme, opepříme a posypeme sekanou petrželkou.



Mexické fazole


50 g suchých fazolí
50 g rajčat
cibule
trocha hladké mouky
mletá paprika
mořská sůl
křen

 

Fazole namočíme ve vodě přes noc a pak je uvaříme doměkka.Zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku, papriku, pokrájená rajčata, strouhaný křen a promícháme. Na závěr přidáme uvařené fazole.

 


Jablečný závin bez cukru

 

8 jablek
2 hrnky špaldové mouky
1 lžička anýzu
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička
skořice
půl hrnku rozinek

Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo.Anýz a hřebíček dáme na 5 sekund na pánev s rozehřátým olejem, aby vznikla vůně, pak přidáme jablka.Promícháme, přidáme skořici a rozinky a necháme vychladnout.
Mouku a vodu promícháme, zpracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části, rozválíme a poklademe jablečnou směsí.Zavineme, potřeme olejem a pečeme.

Nebeské špagety

 

2 větších kuřecích prsou
3 jablka
1 cibule
česnek dle chuti
1 malý rajský protlak
1 Silný bujón
 1 lžíce kysané smetany
Sůl
trocha kečupup
olej
hl. mouka na zahuštění
10 dkg ementálu na strouhání


Na oleji v hlubší pánvi osmahneme cibulku a česnek, vše na kostičky, přidáme maso nakrájené na nudličky, Silný bujon a jablka na plátky nakrájené. Podlejeme trochou vody a podusíme. Dle chuti přisolíme. Přidáme malý protlak a dochutíme kečupem, aby chuť byla sladkokyselá. Zahustíme lehce hladkou moukou a přidáme na závěr lžíci kysané smetany. Navrstvíme na špagety a posypeme strouhaným sýrem.

 


Vytvořeno službou WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek